
Основні принципи організації харчування
в закладі дошкільної освіти:
відповідність енергетичної цінності раціону харчування енерговитратам дітей;
збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність;
забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема: організоване безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);
харчування здійснюється згідно з двотижневим меню;
щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню-розклад окремо відповідно до затверджених норм харчування;
кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі сестра медична старша оцінює якість її приготування, в її присутності кухар відбирає добові проби в чистий посуд з кришкою в об’ємі порції для дітей групи раннього віку. Проби зберігаються протягом доби в холодильнику до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня і є показником якості роботи кухарів.
В закладі дошкільної освіти здійснюється щоденний контроль за організацією харчуванням дітей сестрою медичною з дієтичного харчування та керівником ЗДО. Результати фіксуються у відповідних журналах контролю за організацією харчування згідно чинного законодавства.

Об’єм та частота завозу продуктів харчування та продовольчої сировини регулюються в залежності від терміну їх реалізації та кількості дітей і завозяться в заклад протягом дня.
Бракеражною комісією закладу дошкільної осваіти здійснюється постійний контроль за постачанням продуктів харчування. Продукти харчування надходять до навчального закладу разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.
Комірник та сестра медична з дієтичного харчування ведуть суворий облік продуктів харчування, який фіксується у «Книзі складського обліку», де вказується дата їх надходження, постачальник тощо. Комірник планує своєчасне забезпечення основними продуктами харчування на два дні, здійснює їх видачу на харчоблок згідно меню.
Для контролю за виконанням затвердженого набору продуктів сестра медична з дієтичного харчування веде «Журнал обліку виконання норм харчування». На підставі даних цього журналу кожні 10 днів проводиться аналіз якості харчування, а при необхідності – його корекція. При невиконанні норм харчування з метою подальшої корекції харчування проводиться розрахунок основних інгредієнтів їжі у раціонах харчування дітей відповідно до таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування.

Сестра медична з дієтичного харчування контролює виконання меню і якість страв, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.
Кухарі закладу відповідають за високоякісне і своєчасне приготування їжі та дотримання технологічних вимог: кулінарна обробка продуктів повинна максимально зберігати харчову цінність, сприяти засвоєнню їжі, надавати їй приємного зовнішнього вигляду, смаку і запаху.
Керівник, сестра медична старша, вихователі груп закладу проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах, висвітлюється в інформаційних куточках та на web-сайті ЗДО. Для отримання інформації батьками про харчування дітей в закладі, на дошці оголошень, в інформаційних куточках груп та біля харчоблоку щодня розміщується меню.

ДО ВАШОЇ УВАГИ!
Норми харчування у дошкільних
навчальних закладах
Найменування продукту | Вікова група (років) від 1 до 6(7) | |
Хліб житній | 20 | 40 |
Хліб пшеничний | 55 | 80 |
Борошно пшеничне | 15 | 25 |
Крохмаль | 3 | 4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 30 | 45 |
Картопля | 130 | 190 |
Овочі різні | 180 | 230 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 45 | 100 |
Соки | 50 | 70 |
Фрукти сушені | 10 | 10 |
Кондитерські вироби | 5 | 15 |
Цукор | 35 | 45 |
Мед | 1 | 2 |
Масло вершкове | 12 | 21 |
Олія | 6 | 9 |
Сало | 1 | 2 |
Яйця, штук | 1/4 | 1/2 |
Молоко | 350 | 400 |
Сир кисломолочний | 35 | 45 |
Сир твердий | 3 | 5 |
Сметана | 5 | 10 |
М’ясо, м’ясопродукти | 60 | 100 |
Риба, рибопродукти | 20 | 45 |
Кава злакова, цикорій | 1 | 4 |
Какао | 1 | 2 |
Чай | 0,2 | 0,2 |
Сіль, сіль йодована | 2 | 5 |
Дріжджі | 1 | 1 |
Лавровий лист | 0,05 | 0,1 |
Сухарі панірувальні | 2 | 2 |
Томатна паста | 2 | 2 |
Ванільний цукор | 0,1 | 0,1 |
Кислота лимонна | 0,1 | 0,1 |
Орієнтовний об’єм готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп (у грамах)
Назва страви | Об’єм їжі для дітей (вікові групи) | ||
Від 1 до 3 років | Від 3 до 6 років | ||
Каші або овочеві страви (на сніданок або вечерю) | 150 – 180 | 180 – 250 | |
Чай, кава злакова, какао, молоко | 150 – 180 | 150 – 180(200) | |
Супи, бульйон | 150 | 150 – 250 | |
М’ясні або рибні страви | 50 – 60 | 60 – 70 – 80 | |
Компоти, киселі | 100 – 120 | 120 – 150 – 180 | |
Гарніри, у т. ч. комбіновані | 100 | 120 – 130 | |
Фрукти, соки | 50 – 80 | 80 – 100 – 130 | |
Салати із свіжих фруктів і овочів | 40 – 50 | 40 – 60 | |
Хліб житній (на день) | 30 | 50 – 60 | |
Хліб пшеничний (на день) | 70 | 100 – 110 |
ВАЖЛИВО!

ОХТИРСЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
Р І Ш Е Н Н Я
21.12.2020 м. Охтирка № 166
Про розмір плати за харчування дітей у
закладах дошкільної освіти Охтирської
міської територіальної громади
Відповідно до статті 93 Бюджетного Кодексу України, законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей внутрішньо переміщених осіб», «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення безкоштовним харчуванням дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти), помер під час захисту незалежності та суверенітету України», постанов Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. № 1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», від 02 лютого 2011 р. № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість», Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 (зі змінами), рішення Охтирської міської ради від 29.10.2019 № 1776-МР «Про звільнення від плати за харчування», керуючись частиною 6 статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет міської ради вирішив:
- Установити з січня 2021 року плату за харчування в закладах дошкільної освіти для дітей, які зареєстровані в Охтирській міській об’єднаній територіальній громаді, в межах затверджених норм (у грамах), у залежності від фактичної вартості харчування за день у розмірі 60% – батьківська плата та 40% – кошти міського бюджету.
Для дітей закладів дошкільної освіти, які зареєстровані в межах інших територіальних громад, встановити батьківську плату в розмірі 100% вартості харчування на день, яка може бути сплачена повністю або частково за рахунок здійснення міжбюджетного трансферту між Охтирською міською радою та територіальною громадою чи іншим органом місцевого самоврядування.
- Звільнити від батьківської плати за харчування:
- дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою в сім’ях;
- дітей з інвалідністю;
- дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;
- дітей батьків або осіб, які їх замінюють, у сім’ях яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня прожиткового (гарантованого) мінімуму;
- дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних групах;
- дітей у санаторній групі для дітей з малими і затухаючими формами туберкульозу;
- дітей військовослужбовців, які загинули при виконанні обов’язків військової служби;
- дітей, один з батьків яких є учасником операції об’єднаних сил (на час його перебування в зоні операції об’єднаних сил);
- дітей, один з батьків яких був поранений під час участі в операції об’єднаних сил (на період перебування пораненого на лікуванні);
- дітей, один з батьків яких загинув/зник безвісти/потрапив у полон чи отримав інвалідність під час участі в операції об’єднаних сил (антитерористичній операції);
- дітей з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів
- Для дітей сімей військовослужбовців, які зареєстровані на території інших територіальних громад, встановити плату за харчування у розмірі 60%- батьківської плати, 40% – кошти міського бюджету.
- Зменшити на 50% розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для батьків, які мають троє і більше дітей віком до 18 років.
- Дітям пільгових категорій, зазначеним в пункті 2 та 4 рішення, які зареєстровані в межах інших територіальних громад, встановлюється плата в розмірі 100% харчування на день, яка фінансується за рахунок міжбюджетних трансфертів між Охтирською міською радою та територіальною громадою або іншим органом місцевого самоврядування, а у виключних випадках – за рахунок Охтирської міської ради.
- Відділу освіти Охтирської міської ради (Тронь А.В.) та керівникам закладів дошкільної освіти забезпечити організацію та контроль за харчуванням дітей у закладах дошкільної освіти відповідно до вимог чинного законодавства.
- Управлінню фінансів та економіки Охтирської міської ради (Шаркова Н.М.) забезпечити фінансування видатків у межах кошторисних призначень на харчування дітей у закладах дошкільної освіти Охтирської міської територіальної громади.
- Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови Людмилу Ставицьку.
Міський голова Павло КУЗЬМЕНКО
Керуючий справами
виконавчого комітету Володимир ГУЦЬ