Сумська міська санітарно-епідемічна станція повідомляє, що з початком грибного сезону  в Україні зареєстровані потерпілі з діагнозом «отруєння грибами».             



 Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Основні причини отруєнь:        
 · вживання отруйних грибів;
 · неправильне приготування умовно їстівних грибів
 · вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
 · вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників. 
        
Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
        Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!         
 · Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
 · Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
· Не збирайте гриби:
якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; 
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; 
невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою; 
з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;  ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; 
“шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.        
 · Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
 · Не куштуйте сирі гриби на смак.
 · Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти.
Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
 · Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
 · При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
 · Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
 · Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
 · Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
 · Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  · Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.

Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин. 
       
УВАГА!

 Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням: “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.  “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”.  “Усі гриби в молодому віці їстівні”.  “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.  “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.  “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.  “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”. “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.    Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами: 
1. Викличте “Швидку медичну допомогу”.
2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
4. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

  Забороняється:
 Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

    Запам’ятайте
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.
Гриби не їжа для дітей!
Будьте обережні!!!
   

І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Залиште свій коментар